Polityka prywatności i zasady korzystania

Jak niemal każda strona w Internecie, Wydajny Komputer używa systemów, które pomagają w ulepszaniu serwisu i ułatwianiu Internautom dostępu do informacji. Poniżej znajdują się szczegóły na ich temat. Korzystanie z tej witryny oznacza akceptację poniższych zasad.

Kim jesteśmy i jak się z nami skontaktować?

Administratorem danych osobowych przetwarzanych przez niniejszą stronę internetową jest firma: Sukces Strony Krzysztof Trynkiewicz, ul. Dąbska 18F/107, 31-572 Kraków, NIP: 6831975121.

W dalszej części polityki prywatności powyższą firmę nazywa się skrótowo "Administratorem".

Kontakt z Administratorem możliwy jest przez:

Jakie dane osobowe przetwarzamy i dlaczego?

Przetwarzanie danych odbywa się zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W dalszej części polityki prywatności dokument ten będzie skrótowo określany jako "RODO". Treść dokumentu dostępna jest na stronie:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0679&from=PL

Administrator przetwarza dane osobowe osób odwiedzających niniejszą stronę internetową w celach:

  • przygotowania oferty lub podjęcia działań przed przygotowaniem oferty (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO), w szczególności w przypadku wysłania zapytania przez formularz kontaktowy na witrynie,
  • wykonania obowiązków prawnych przez Administratora (np. wystawienia faktury; na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO),
  • statystycznych (w tym monitorowanie ruchu na stronie internetowej; na podstawie art. 89 ust. 1 RODO),
  • wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, w tym w celu marketingowym (na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO).

W przypadku usługi regularnego wysyłania e-mailów o charakterze informacyjnym i  reklamowym (tzw. newsletter), podstawą tego rodzaju marketingu jest zgoda użytkownika, której udzielił podczas zapisu na newsletter (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

Przetwarzane dane osobowe to w szczególności: imię, nazwisko, nazwa firmy, NIP, adres geograficzny, adres e-mail, telefon, adres komputerowy IP oraz wszelkie inne dane, jakie dobrowolnie nam podasz.

Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przygotowania oferty lub podjęcia działań przed przygotowaniem oferty. Niepodanie danych uniemożliwi przygotowanie i nawiązanie współpracy w ramach umowy.

Brak podania e-maila podczas próby subskrypcji do newslettera uniemożliwi jego otrzymywanie. Korzystanie z usługi newslettera jest opcjonalne.

Wykonujemy także (podobnie jak nasz dostawca serwera hostingowego, wskazany poniżej) automatyczne kopie zapasowe danych witryny, e-mailów i przesłanych do nas formularzy, które to kopie zapasowe (zawierające Twoje dane osobowe) są przechowywane na serwerach firmy hostingowej.

Na niektórych podstronach naszej witryny istnieje możliwość zamieszczania komentarzy, przy podaniu imienia i nazwiska, adresu e-mail i (opcjonalnie) adresu swojej strony internetowej.

Wycofanie zgody na przetwarzanie danych

Osoba, której dane osobowe dotyczą i przetwarzanie danych odbywa się na podstawie udzielonej przez nią zgody lub na podstawie potrzeby przygotowania oferty lub podjęcia działań przed przygotowaniem oferty, ma prawo w dowolnym momencie wycofać zgodę. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Wycofanie zgody na marketing e-mailowy (newsletter) możliwe jest przez kliknięcie odnośnika, znajdującego się w dolnej części otrzymywanych e-mailów reklamowych.

Wycofanie innych zgód i zapytań możliwe jest przez kontakt e-mailowy z Administratorem.

Przekazywanie danych do innych odbiorców

Administrator przekazuje dane osobowe do odbiorców (firm), którzy przetwarzają je na jego polecenie i na podstawie zawartych między Administratorem a odbiorcami umów. Przykładem odbiorcy przetwarzającego Twoje dane osobowe może być pośrednik płatności internetowych, który potrzebuje Twoich danych do przyjęcia płatności za dokonane zakupy.

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane także do odbiorców mających siedziby w tzw. krajach trzecich:

  • firma Google Inc. z siedzibą w USA (oraz Irlandii pod nazwą Google LLC), która jest członkiem programu tzw. Tarczy Prywatności UE-USA i przetwarza dane zgodnie z regułami RODO i na podstawie standardowych klauzul umownych zawartych w RODO w celu obsługi statystyk odwiedzin witryny (usługa Google Analytics, szczegółowa umowa dostępna jest pod adresem https://privacy.google.com/businesses/processorterms/). Uzyskanie kopii danych możliwe jest przez kontakt z Administratorem, o ile takie dane są w Twoim przypadku przetwarzane. Dane statystyczne z systemu Google Analytics są przetwarzane zbiorczo i z reguły nie pozwalają na zidentyfikowanie Twojej osoby.
    Do firmy Google przekazywane mogą być także dane (adres IP, lokalizacja) niezbędne do weryfikacji, czy wypełniane przez Ciebie formularze nie są wysyłane automatycznie (tzw. mechanizm reCAPTHCA).
    Firma Google obsługuje także nasze skrzynki e-mailowe.
  • komentarze wysyłane przez stronę (w tym Twoje imię, nazwisko, adres e-mail i adres strony internetowej) mogą być wysyłane w celu weryfikacji, czy napisał je człowiek, czy maszyna, do firmy Automattic Inc. z siedzibą w USA (60 29th Street #343, San Francisco, CA 94110, United States of America; kontakt: https://automattic.com/contact/), która jest członkiem programu tzw. Tarczy Prywatności UE-USA i przetwarza dane zgodnie z regułami RODO,
  • serwerownie Flexential i RagingWire, które utrzymują naszą stronę internetową i niektóre, głównie techniczne skrzynki e-mailowe, która są członkami programu tzw. Tarczy Prywatności UE-USA i przetwarzają dane zgodnie z regułami RODO.

 

Odbiorcy danych osobowych na terytorium Unii Europejskiej:

  • Subskrybenci otrzymują e-mailowe powiadomienia dzięki korzystaniu z usług firmy Majewski Business Consulting Piotr Majewski, ul. Łańcucka 12a lok 8, 80-809 Gdańsk - w tym celu adresy e-mail i imiona subskrybentów są tej firmie przekazywane z możliwością wypisania się przez subskrybenta przez kliknięcie w odnośnik, znajdujący się w dolnej części każdego e-maila. Kontakt z firmą: http://www.implebot.pl/onas/kontakt/. Firma ta współpracuje z innymi podmiotami przetwarzającymi dane, co jest opisane na stronie http://www.imple.com/dataprocessors

Treści pochodzące z innych serwisów internetowych

Niektóre treści na niniejszej witrynie są ładowane z innych serwisów internetowych. Są to przykładowo:

  • prostokąt "Lubię to" Facebooka,
  • Mapa Google,
  • filmy z YouTube,
  • komentarze z Disqus.

Ładowanie tych treści odbywa się dokładnie na takich samych zasadach, jak gdybyś otworzył bezpośrednio strony dostawców tych treści (czyli Facebooka, Google i YouTube oraz Disqus). W związku z tym, odnośnie tych treści obowiązuje polityka prywatności opublikowana przez te serwisy, bowiem to ich właściciele są administratorami danych osobowych, które posiadają.

W szczególności możesz być zalogowany do tych serwisów w swojej przeglądarce i treści wyświetlane w obrębie naszej witryny będą automatycznie dostosowane do ustawień Twojego konta w tych serwisach.

Nasza witryna nie ma wpływu na dane przetwarzane przez serwisy zewnętrzne w tym zakresie, z wyjątkiem serwisu Disqus, z którego możemy usunąć Twój komentarz.

Profilowanie

Przez profilowanie należy rozumieć automatyczne podejmowanie decyzji Ciebie dotyczących.

Administrator w ramach prowadzonej strony internetowej nie profiluje Twoich danych. Profilowanie jest zaś prowadzone przez firmę Google w celu pokazywania reklam dostosowanych do Twoich preferencji, ustawionych w ramach usług firmy Google.

Twoje prawa odnośnie danych osobowych

Masz prawo uzyskania informacji, czy Twoje dane są przetwarzane, dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora.

W celu zrealizowania swoich praw, skontaktuj się z Administratorem z odpowiednim wnioskiem.

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Jak długo przechowywane są Twoje dane?

Dane osobowe przetwarzane i przechowywane w oparciu o wyrażone przez Ciebie zgody są przechowywane i przetwarzane aż do momentu wycofania przez Ciebie zgody lub ich usunięcia przez Administratora (np. na skutek likwidacji działalności).

W pozostałych przypadkach dane są przechowywane tylko tak długo, jak jest to niezbędne do zrealizowania danego celu, z wyjątkami określonymi w RODO.

W szczególności zapytania dotyczące współpracy są przechowywane do momentu wniesienia przez Ciebie wniosku o ich usunięcie. Umożliwia to utrzymanie kontaktu i łatwy powrót do negocjacji w przyszłości.

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu Twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy Twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu Twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję "Pamiętaj mnie", logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w Twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Odpowiedzialność

Porady zamieszczone na tej witrynie są oparte na doświadczeniu autora i nie powinny przysporzyć jakichkolwiek kłopotów (chyba, że zostało napisane inaczej). Autor nie bierze jednak odpowiedzialności za stosowanie się do zamieszczonych tu porad. Użytkownik realizuje je we własnym zakresie i na własną odpowiedzialność. Autor nie jest zobowiązany do naprawiania lub wynagradzania szkód związanych ze stosowaniem, niestosowaniem lub niewłaściwym stosowaniem się do zaleceń w artykułach.

Przypomnienia o profilaktyce

Wydajny Komputer oferuje przypomnienia o profilaktyce. Na stronie zapisu do nich podana jest polityka prywatności z nimi związana.

Reklamy na stronie

Niniejsza witryna korzysta z różnych sieci reklamowych, w tym Google AdSense. Reklamy dostosowywane są do Twoich zainteresowań i treści podstron, które przeglądasz (a także samej historii przeglądania tej i innych witryn). Z tego względu systemy reklamowe zbierają informacje za pośrednictwem plików cookie, czyli plików tekstowych umieszczanych na komputerze użytkownika w celu umożliwienia witrynie przeanalizowania sposobu, w jaki użytkownicy z niej korzystają. Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z witryny przez użytkownika (włącznie z jego adresem IP) będą przekazywane reklamodawcom i sieciom reklamowym, w tym spółce Google i przechowywane przez nie na ich serwerach (w przypadku Google w Stanach Zjednoczonych).

Pliki cookie DART umożliwiają firmie Google i jej partnerom wyświetlanie użytkownikom konkretnych reklam na podstawie ich odwiedzin w Twojej witrynie i/lub w innych witrynach internetowych. Użytkownicy mogą zrezygnować z używania pliku cookie DART. W tym celu muszą odwiedzić stronę rezygnacji z reklam.

Użytkownicy mogą zrezygnować z części, ale nie ze wszystkich plików cookie, korzystając z jednego miejsca w należącej do inicjatywy Network Advertising Initiative witrynie rezygnacji pod adresem www.networkadvertising.org/managing/opt_out.asp.

Więcej informacji o użyciu danych i wyłączaniu tej możliwości przez firmę Google.